کانون خبرنگاران نبأ: گسترش شبکههای اجتماعی غیربومی و عدم مدیریت فرهنگی آنها، عامل ناهنجاریهای اجتماعی و فرهنگی شده است؛ بسیاری از کارشناسان معتقدند باید بهسرعت با استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا، محصولی با استانداردهای داخلی تولید شود.
به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، چندسال گذشته و همزمان با ورود تلفنهای همراه هوشمند و بهویژخ اندرویدی به بازار ایران، شاهد تغییر و تحولات عظیمی در سبک زندگی خانوادهها و بهخصوص جوانان شدهایم. زمینهسازی پذیرش این همراه هوشمند را میتوان به شبکههایاجتماعی و بعضاً جاسوسی که درسالیان گذشته فعالیتهای گستردهای در این زمینه صورت دادهاند، نسبت داد.
یافتههای پژوهشهای اجتماعی در ایران نشان میدهد جوانان بیشترین و مهمترین کاربران اینترنت در ایران هستند و بیش از ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از کاربران اینترنت در ایران زیر ۱۸ سال سن دارند و امروزه بیشترین مصرف جوانان ما از فضای اینترنت، در چارچوب شبکههایاجتماعی و بهخصوص شبکههای موبایلی خلاصه میشود. تغییر سلیقه جوانان و افت ارزشی در برنامهریزیهای هدفمند زندگی آنها، نگرانی عمیق کارشناسان این حوزه را برانگیخته است، بهطوریکه بسیاری از صاحبنظران فرهنگ و اجتماع معتقدند کاهش تمایل به تعامل رودررو، احساس نیاز به توجه با سیستم لایک گرفتن بیشتر، خطر ابتلا به افسردگی، نابودی خلاقیت بهخصوص در سنین پایین، اختلال در سلامتی بدن و به خطر انداختن حریم خصوصی و حقوق شهروندی افراد، تهدیدی جدی از سوی این شبکهها به شمار میرود.
اهمیت فضای مجازی = اهمیت انقلاب اسلامی
اگرچه محصولات فناوری میتوانند ابزاری مفید و تسهیل کننده در فعالیتهای ما باشند؛ اما شواهد نشان میدهد که ورود ناگهانی یک محصول فناوری که فرصت برنامه ریزی و زمینه سازی فرهنگی و اجتماعی را از دستگاههای فرهنگی و آموزشی کشور میگیرد، میتواند به مثابه یک شمشیر دودم عمل کند. همانطور که امروزه میبینیم شبکههای موبایلی مانند وایبر، واتساپ، لاین، وی چت و امثال آنها در این روزها، بهجای افزایش ارتباطات اجتماعی و بهبود ارتباطات مردمی، کاربران خود را به انزوا کشانده و عملکردی مخرب از خود نشان دادهاند.
«اهمیت فضای مجازی به اندازه اهمیت انقلاب اسلامی است»! این جمله از مقام معظم رهبری است و عمق استراتژیک ما در برخورد با فضای مجازی را مشخص میکند. ایشان در بخشی از سخنان خود در ۱۹ مهرماه ۱۳۹۱ درباره اینترنت و فضای مجازی میفرمایند: «… ابزارهای تسهیلکننده، مثل رایانهها و ارتباطات اینترنتی و فضای مجازی و سایبری هم که الان در اختیار شماست. اگر بتوانید اینها را یاد بگیرید، میتوانید یک کلمه حرف درستِ خودتان را به هزاران مستمعی که شما آنها را نمیشناسید، برسانید؛ این فرصت فوقالعادهای است؛ نبادا این فرصت ضایع شود. اگر ضایع شد، خدای متعال از من و شما روز قیامت سؤال خواهد کرد: از فرصت این همه جوان، این همه استبصار، این همه میل و شوق به دانستن، شما برای ترویج معارف اسلامی چه استفادهای کردید؟…»
بیشترین فیلترینگ در اسرائیل و انگلستان صورت میگیرد
روحالله مؤمننسب، پژوهشگر فضای مجازی در اینباره میگوید: پژوهشگر فضایمجازیدراینباره میگوید: در آمریکا که خود را شاخص آزادی میداند، اگر خانوادهای اجازه بدهد فرزند کمتر از سیزدهسالهاش وارد شبکههایاجتماعی بشوند، دستگاه قضایی کشور میتواند به خاطر عدم صلاحیت والدین، آن بچه را از خانواده بگیرد.درحالیکه نوجوانان و جوانان ایرانی بدون مراقبت دولت و خانوادهها غرق در شبکههایاجتماعی هستند؛ استفاده از شبکههایبهاصطلاحاجتماعی در آمریکا برای افراد زیر ۱۳ سال ممنوع است.
این کارشناس فضایمجازی با اشاره به اینکه باید شبکههای مخرب فیلتر شوند افزود: در جهان، رژیم صهیونیستی با بیش از ۹۷%، انگلستان با ۷۰%، فرانسه ۶۶%، آمریکا ۳۶% در صدر فیلترینگ جهان قرار دارند و اساساً برای اولین بار نرمافزارهای فیلترینگ توسط آمریکا تولید شد و اولین قانون فیلترینگ سختگیرانه در آمریکا تصویب شد؛ درحالیکه عده معدودی در دولت به خاطر منافع نامشروع، با قطع دسترسی این شبکهها به مردم و کودکان بیدفاع ایرانی مخالفت میکنند و حتی عده معدودتری به دنبال رفع فیلتر برخی شبکههای مخرب ضداجتماعی در ایران هستند!
۶۸% طلاقها، به خاطر خیانت یکی از زوجین از طریق شبکههایاجتماعی است
وی افزود: ۸۹% محتوای چت و نرمافزارهای ضداجتماعی موبایل، غیراخلاقی است و این آمار از طرف نهادهای جمهوری اسلامی نیست؛ بلکه یک مؤسسه آمریکایی به نام مؤسسه «فمیلیسیف» به این حقیقت اعتراف کرده استکه یکی از معتبرترین مؤسسات امنیت خانواده در جهان است.
این کارشناس فضایمجازی با اشاره به فیلترینگ ۷۰ درصد سایتهای پربازدید جهان در انگلستان گفت: هیچکس سر منافع ملیاش تعارف نمیکند، کامرون نخستوزیر انگلستان چند وقت پیش اعلام کرد بررسیها نشان میدهند شبکههایاجتماعی و اینترنت، همان اندازه که برای افراد زیر ۱۸ سال زیانبار هستند برای افراد بالای ۱۸ سال نیز مخرباند. درنتیجه ما از همین امروز «اینترنت خانوادهپسند» را اعمال میکنیم و جالب است که بعد از همان سخنرانی ۷۰% سایتهای مهم جهان را در انگلستان فیلتر کردند.
کارشناس و فعال فضای مجازی ضمن اشاره به آمار مؤسسه «کاوننت آیز» بیان میکند: ۶۸% طلاقهای ثبتشده در ۱۵۰ کشور دنیا به خاطر ارتباط یکی از طرفین با جنس مخالف از طریق شبکههایاجتماعی بوده است. عدم وجود زیرساختهای بومی و عدم تولید محتوا باعث شده است که کاربران بالاجبار به سمت استفاده از نرمافزارهای خارجی سوق داده شوند و کاربران با ورود به محتواهای غیراخلاقی این ابزارها وارد باتلاقی خواهند شد که بیرون آمدن از آن سخت است.
با هر عضویت، ۱۴۵ دلار به ارزش شبکههای اجتماعی افزوده میشود
وی میگوید: طبق دستورات قضایی باید «لاین»، «تانگو» و «اینستاگرام» و «واتساپ» مسدود میشدند، اما متأسفانه هنوز فعالیتی در این مورد صورت نگرفته است؛ درحالیکه با عضویت هر کاربر در این شبکهها، ۱۴۵ دلار به ارزش آنها افزوده میشود. در پی افشاگریهای ادوارد اسنودن دربارهٔ جاسوسیهای آژانس امنیت ملی آمریکا نیز مشخص شد، دستگاه اطلاعاتی این کشور در یک ماه ۱۴ میلیارد بسته اطلاعاتی شامل تمام مکالمات، پسوردها و اطلاعات کاربران و… از ایرانیان جاسوسی کرده است.
مؤمننسب با بیان اینکه هر کشوری محصول خودش را از فناوری تولید میکند، میافزاید: همه ما میدانیم که ترکیه کشوری لائیک است؛ اما اردوغان، نخستوزیر این کشور در زمان انتخابات به هوادارانش گفت: اگر به من رأی بدهید جلوی فیسبوک، توئیتر و یوتیوب را میگیرم، سپس رأیش ۱۵% بیشتر از دور قبل شد. کشور کره جنوبی نیز بااینکه روی انگشت آمریکاییها میچرخد، شبکههایاجتماعی آمریکایی را به کشورش راه نداده و «لاین» را راهاندازی کرد. اکنون اعضای لاین به ۴۰۰ میلیون نفر رسیده است، درحالیکه جمعیت کره تنها ۵۰ میلیون نفر است؛ یعنی توانسته فرهنگ خودش را به کشورهای دیگر ازجمله ایران صادر بکند.
وی میافزاید: «تانگو» برای کشور ژاپن است و چند برابر جمعیت ژاپن عضو دارد. واتساپ و اینستاگرام آمریکایی هستند و تنها ده درصد افرادی که در آن فعال هستند آمریکاییاند. تلگرام برای رئیس کنگره صهیونیستهای روسیه و آلمان است و وایبر نیز برای اسرائیل است و دهها برابر جمعیت این رژیم کودککش عضو دارد و ویچت متعلق به چین است ویکی شبکهاجتماعی بسیار بزرگ روسیه محسوب میشود و هند هایک را به مردم خود ارائه کرده است و تقریباً کشور توسعهیافته و یا درحالتوسعهای را نمیتوانیم پیدا کنیم که اجتماع خود را از طریق شبکههایبهاصطلاح اجتماعی بهدست کشور دیگری داده باشد.
فیسبوک، شبکه اجتماعی یا ضداجتماعی
معاون فناوری اطلاعات و رسانههای نوین قرارگاه فضایمجازی بسیج کشور، درباره شبکه جاسوسی فیسبوک نیز معتقد است: چیزی که انسان را از جامعه دور میکند نهتنها «اجتماعی» نیست؛ بلکه «ضداجتماعی» است. صهیونیستها «زاکربرگ» که صاحب فیسبوک است را از نتانیاهو نیز صهیونیستتر میدانند زیرا با شناسایی و دزدی اطلاعات کاربران سعی در تزریق سبک زندگی صهیونیستی به ملتهای جهان و ازجمله مردم ایران دارد و طبق آرشیو گزارشهای گاردین، کمپانی فیسبوک ابر پسوردی ایجاد کردهوآن را در اختیار سرویسهای جاسوسی قرار داده است تا آنها بتوانندبهصورت مخفیانه به اکانت تمامی کاربران این شبکه ضداجتماعی وارد شوند.
وی عنوان میکند: آسیبهایی که تاکنون از ناحیه فضایمجازی بر زندگی ما وارد شده، حاصل «نگاه تکبعدی» به این فضاست. هرچه در فضای حقیقی وجود دارد؛ مشابه آن در فضایمجازی هم وجود دارد. برای مثال فرهنگ، اقتصاد، فناوری، تجارت و تمامی این موضوعات بهصورت مجازی نیز بازتعریف شدهاند و غربیها به آن زندگی دوم میگویند. باید نگاه خود را به این فضا اصلاح کنیم و اهمیت نقش آن در خانواده و جامعه ایران را جدی بگیریم.
شبکههای اجتماعی موبایلی با هنجارهای ایران سازگار نیستند
وی شبکههایاجتماعی موبایلی را تنها محصولاتی از فناوری میداند و میگوید: واتساپ و وایبر و امثالهم یک تکنولوژی نیستند؛ بلکه محصولی از تکنولوژی هستند و تفاوت ما در ایران که این محصولات را استفاده میکنیم با کشورهایی مثل کرهجنوبی که همین تکنولوژی را دریافت میکنند و محصول مطابق با ذائقه مردم و منافع ملیشان از این تکنولوژی، تولید میکنند در این مسئله است.
معاون سابق مرکز رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میگوید: وقتی شما محصولی را مطابق با استانداردها و قوانین آمریکا وارد کشور میکنید، هرگز نمیتوانید طبق سلیقه و قوانین و هنجارهای کشور خودتان آن را استفاده کنید؛ بلکه باید خودتان یک فناوری را یاد بگیرید و محصول موردنظر خودتان را از آن بهدست آورید. همانطور که میبینیم تمام شبکههای موبایلی خارجی در ایران تمام قوانین جمهوری اسلامی ایران را نقض میکنند و دولت و قوهقضاییه هم توان پیشگیری از وقوع جرم و یا تعقیب مؤثر مجرم در این شبکههای ضداجتماعی را ندارند.
مومننسب با اشاره بهضرورت راهاندازی شبکه ملی اطلاعات با بهرهگیری از نخبگان جوان ایرانی تأکید میکند و میگوید: در این زمینه البته اقداماتی انجامشده است ولی باید در این خصوص سرعت اجرا و ضیق وقت موردتوجهقرارگرفته و از جوانان نخبه ایرانی و بخش مردمی استفاده شود و نهایتاً اینترنت مورداستفاده مردم، سالم، سریع، امن و ارزان شود.
نرمافزارهای قویتری تولید خواهیم کرد
این کارشناس فضایمجازی تنها راه برخورد با شبکههای ضداجتماعی بیگانه را مسدودسازی کامل و فوری آنها و تقویت شبکههایاجتماعی داخلی میداند و میافزاید: در حال حاضر نرمافزارهای داخلی در کشور وجود دارد که البته با ایراداتی همراه است ولی اگر از نخبههای ایرانی در تولید آنها استفاده شود، نرمافزارهای قویتری تولید خواهیم کرد.
نگاه سطحی به فضای مجازی که امام خامنهای آن را در تراز انقلاب اسلامی میدانند و عدم اعمال سیاستهای مدیریتی در این مقوله، موجب به خطر افتادن فرهنگ عمومی جامعه شده است. معظمله در بخشی از بیانات خود فرمودهاند: اگر میتوانستم خودم مسئولیت شورایعالی فضای مجازی را به عهده میگرفتم و در جای دیگر میفرمایند «اگررهبرنبودم، رئیس فضای مجازی میشدم». آیا هنوز درک اهمیت این فضا برای برخی کارگزاران سخت است؟
گزارش از فرشته میرزا
با عرض سلام وخسته نیاشد
من سخنان وگفته های شمارا درمورد فضای مجازی در دانشگاه سیستان وبلوچستان شنیدم
درمورد حذف شبکه های خارجی صحبت هایی کردید
لطفا” اگر امکانش هست راهی جهت حذف کامل فیس بوک پیشنهاد کنید
در ضمن وبلاگ شما لینک شد اگر خواستید مرا هم لینک کنید /خوشحال میشم به وبلاگم بیایید
وبلاگ به نام شهر دانلود ها مجموعه ای بی نظیر از جدید ترین نرم افزار های روز دنیا نرم افزار های اندرید ادرس وبلاگ :::: hamedd.blog.ir